Sterydy anaboliczno-androgenne to dość szeroka rodzina związków, które zaczęły być wykorzystywane w latach 50. XX wieku, a na szeroką skalę w kolejnych dekadach. Historia współczesnej terapii androgenami rozpoczęła się dopiero w roku 1935 w Amsterdamie, gdy Ernest Lacquer wyizolował testosteron z jąder byka. Co zapamiętać? SARM nie są dopuszczone [...]
We współczesnym świecie wiele osób utraciło kontakt z rzeczywistością. Koncentrują się na kwestiach, które nie mają aż takiego znaczenia, pomijają za to zagadnienia kluczowe, o wiele ważniejsze w ostatecznym rozrachunku. Oto kilka przykładów dotyczących dietetyki i treningu siłowego. Czy mogę jeść w McDonald’s? Możesz. Krótkoterminowo pewnie nic [...]
Trójbój siłowy nie jest sportem dobrze znanym i rozumianym przez ogół społeczeństwa. Najczęściej mylony bywa z kulturystyką. Co odróżnia trójboistów od kulturystów? Skąd wziął się ten sport i na czym polega? Martwy ciąg Zawodnik staje twarzą do frontu pomostu. Dowolnym chwytem podnosi sztangę obiema rękami aż do pełnego wyprostu. Na zakończenie [...]
Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
Od wielu lat różnego rodzaju produkty węglowodanowe „zalewają” rynek. Jeśli czytałeś którekolwiek z moich opracowań, na pewno pamiętasz, iż nie jestem zwolennikiem nadmiernego faszerowania sportowców węglowodanami. Według zapewnień marketingowych „nowe, lepsze” węglowodany w rodzaju vitargo „miażdżą” zwykłe maltodekstryny (będące głównym [...]
Trening siłowy jest jedną z form aktywności fizycznej, które powodują, że nasze zapotrzebowanie dobowe na białko wzrasta. Z tego też względu, w oczach osób trenujących to właśnie proteiny uznawane są za najbardziej potrzebny makroskładnik dietetyczny, który wspomaga regenerację i rozbudowę masy mięśniowej. Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane [...]
Pewien 39 letni amatorski kulturysta zmarł na raka wątroby. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż mężczyzna obwiniał za swoją chorobę „napoje energetyczne i jedzenie czerwonego mięsa”. W czasach swojej przygody z kulturystyką Dean Wharmby często jadł burgery i pizzę, co miało mu pomóc budować masę. Cóż, po krytycznym [...]
We współczesnym świecie problemem jest często nadmiar informacji lub celowa dezinformacja. Zdarzają się też osoby wprowadzające w błąd nieświadomie, po prostu piszące tak, jak „im się wydaje” lub bazujące na kiepskiej jakości opracowaniach. Dlatego warto krytycznie przyjrzeć się kilku, często powielanym na siłowniach poradom. Mówi się, że: „Od [...]
Zanim przejdziemy do tytułowego zagadnienia, warto przypomnieć, że w Internecie jest wiele osób, które zrobią wszystko, aby zaistnieć. Często podają one nieprawdziwe informacje, wprowadzają w błąd, sugerują, że określone rezultaty uzyskały w sposób naturalny. Równie często zdarza się, że filmy i zdjęcia są cyfrowo poprawiane, co pozwala znacząco [...]
Frank Zane jest jednym z bardziej rozpoznawalnych kulturystów Złotej Ery. Był trzykrotnie Mr Olympia. Kiedyś pokonał nawet samego Arnolda! Do dzisiaj wiele osób uważa, iż sylwetka Zane jest idealna, bez nadmiernej masy, zaburzenia proporcji czy „przerośniętych narządów wewnętrznych” (typowych dla kulturystów doby hormonu wzrostu i insuliny). [...]
Naukowcy często sprawdzają, jak suplementacja różnorakich środków wpłynie na RER oraz utlenianie kwasów tłuszczowych. Nie powinno to dziwić, gdyż celem większości ludzi jest pozbycie się zasobów tkanki tłuszczowej, co ma wpływ na długość życia, zapadalność na cukrzycę, nowotwory, pojawienie się zespołu metabolicznego, tolerancję glukozy, ciśnienie [...]
Otyłość jest wiodącym problemem zdrowotnym w większości krajów. Często jako przykład pokazuje się Stany Zjednoczone. Czy słusznie? Niekoniecznie. Czy u nas jest lepiej? Patrząc na to, co się obecnie dzieje w Polsce, biorąc pod uwagę świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania i ilość osób z nadwagą lub otyłością, u nas sytuacja też wymknęła się spod [...]
Jak łączyć różne rodzaje treningów? Czy jest to potrzebne i czy ma sens? Ile należy trenować, by pozbyć się 10 kg tkanki tłuszczowej. Na te i inne pytania postaram się odpowiedzieć w krótkim tekście. Sam trening nie przyniesie efektów W czasie trwania treningu siłowego nie rozbudowujesz masy mięśniowej ani siły. Jak to możliwe? Sama sesja oporowa [...]
Testosteron jest jednym z najważniejszych hormonów błędnie wiązanych tylko z mężczyznami. Odgrywa ogromną rolę także u kobiet. Wyniki badań klinicznych sugerują, że egzogenny testosteron poprawia funkcje poznawcze i funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego u kobiet po menopauzie. Redukcja tkanki tłuszczowej Naukowcy zmierzyli u 11 zdrowych [...]
Powszechnie przyjmuje się, iż trening aerobowy, czyli praca o umiarkowanej intensywności, nie sprzyja hipertrofii (budowaniu masy mięśniowej). Z kolei trening siłowy, bazujący na większych obciążeniach roboczych, ma sprzyjać zwiększaniu objętości masy mięśniowej. Trening aerobowy to jazda na rowerze, bieganie, pływanie, chodzenie. Podsumowanie [...]
Coraz więcej osób ma problem z odkładaniem się nadmiarowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie czasopisma, filmy, reklamy, materiały internetowe prezentują szczupłe, niejednokrotnie atletyczne sylwetki. Bardzo często zdarza się, iż młodzi mężczyźni porównują się do zawodowców, którzy poświęcili 10,20 czy 30 lat życia na harówkę, niejednokrotnie przy [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
W ostatnich latach niezmiernie popularne stali się rozmaici treningowi „cudotwórcy”, obiecujący niesamowite przemiany sylwetki w ciągu kilku tygodni. Dlaczego ludzie się na to nabierają? Bo nie mają pojęcia jak ciężka i oporna jest redukcja tkanki tłuszczowej, jak dużych nakładów czasu wymagają trening, dieta i regeneracja potreningowa. [...]
Wielu ludzi myśli, że po 40 roku życia nie ma już szansy na to, aby zrobić świetną formę. Jednak sporo znanych sportowców fitness, a także tych mniej znanych pasjonatów dowodzi, że można! Wcale nie musisz być młody, aby być super sprawnym. Będzie trochę trudniej, ale dla chcącego nic trudnego. Przedstawiamy 10 popularnych "dziadków", którzy [...]